dimarts, 16 de desembre del 2008

5- TANCAMENT DE L'ASSIGNATURA I AVALUACIÓ


Bé, l’assignatura es va acabant… però espero que tot el què ha sembrat floreixi i doni fruit aviat.

 Crec que el blog ha estat important com a seguiment del nostre aprenentatge, i en general, els valoro com una eina útil per compartir reflexions amb els companys.

Valoro molt positivament el seguiment a través d’aquesta eina com a fil conductor de l’assignatura i m’ha agradat molt poder “navegar” pels blogs dels companys. (Tot i així, he trobat a faltar comunicació, i em part en sóc responsable. No hem interactuat, ni deixat comentaris als companys.)

S’aprèn molt llegint reflexions d’altres i sobretot, he trobat recursos molt interessants en els blogs d’alguns companys. Gràcies per compartir-los!

 A nivell personal, però, no n’estic satisfeta del tot, de l’ús que n’he fet. M’explico: d’una banda m’ha anat molt bé per ajudar-me a organitzar idees i reflexionar sobre el treball fet i he intentat fer-hi alguna aportació personal a banda de les estríctament demanades per a l’assignatura, però d’altra banda crec que li podria haver tret molt més suc i m’ha condicionat força la coincidència de dates límit per fer les entrades amb excés de feina personal… espero poder-ho corregir en un futur. Dubto que el mantingui tal i com està, però si que m’agradaria mantenir un blog amb interessos acadèmics i professionals i de ben segur que la interculturalitat hi tindrà un lloc important.

 Els altres blogs que he creat sempre han estat per a ús dels alumnes o d’aspectes més relacionats amb el meu àmbit professional. A partir d’aquesta assignatura, i tenint en compte que el pràcticum I molt vinculat al tema també m’ha despertat interès per ampliar el treball fet, espero poder millorar-lo.

 VALORACIÓ DE L’ASSIGNATURA

 Estic finalitzant els estudis de psicopedagogia però mai m’he plantejat treballar de psicopedagoga sinó que ho faig com a formació complementària a la meva feina de mestra ja que considero bàsic aprendre tot allò que pugui millorar la nostra tasca.

 Aquesta assignatura m’ha permès aprendre molt a nivell personal però sobretot tenir moltes eines per aplicar a la feina del dia a dia tant a nivell metodològic (ex: webquests) com a nivell d’atenció a la diversitat.

 Les activitats a realitzar m’han semblat molt pràctiques i de gran utilitat, (tot i que la webquest em va absorvir molt i li he donat més pes que a la resta, també vaig gaudir molt amb el debat) i m’han permès trobar les aplicacions educatives que cercava a l’inici de l’assignatura.

 Conèixer la gran quantitat d’informació de què disposem a la web respecte l’educació intercultural i com classificar-la i seleccionar-la ha estat una descoberta d’un tresor que conservaré molt de temps!

 Tot i que no he sentit molt la pertinença al grup i potser he trobat a faltar una mica el “caliu” d’altres aules (d’altres assignatures), la relació amb tots els companys ha estat bona i he après molt de tots ells. Moltes gràcies!

Moltes gràcies també als consultors per la vostra tasca!

 

diumenge, 14 de desembre del 2008

Reflexió personal (posterior a la pac3)


Quan varem acabar la webquest de la pac 2, la satisfacció per haver aconseguit l'objectiu proposat, la tranquilitat d'haver acabat una activitat molt atractiva però molt absorvent que no ens permetia centrar-nos en altres pacs, el procés de consolidació dels aprenentatges adquirits i els dubtes sorgits sobre certs conceptes d'interculturalitat, etc. no em van deixar valorar la webquest objectivament. Estava orgullosa del treball fet. 



Dies més tard, vaig començar a ser més crítica i observant webquests d'altres companys o professionals em vaig adonar de les mancances de la nostra o dels aspectes a millorar. Em va animar a pensar de fer-ne una altra però amb més temps i sense pressions i vaig aprofitar que he realitzat les pràctiques a un centre d'acollida d'immigrants (i hi continuaré assistint com a voluntària) on s'atenen a persones nouvingudes a la ciutat però també es realitza una tasca de sensibilització de la població autòctona, per plantejar-li a la tècnic amb la qual he treballat que després dels tallers (xerrades, gimcanes, etc) que es realitzen als centres educatius, seria molt interessant poder-los facilitar un material per continuar-hi treballant i aprofundir en el tema i una bona idea seria fer-ho a través d'una webquest.  En això estem...

En realitzar la pac 3, vaig aplicar la graella d'anàlisi proposada per valorar la webquest realitzada pel nostre grup a la pac 2 i vaig tenir algunes sorpreses (tan positives com negatives).
Així doncs,  valoro molt positivament aquesta activitat, no només perquè motiva a fer la classificació i valoració dels recursos web que trobem sinó perquè dóna eines sobre com fer-ho. 
La webquest que he analitzat jo per a la pac 3 també es basava en l'anàlisi de materials web per a un tema en concret, però la gran mancança (i ara m'adono que no la vaig mencionar a la pac) era que no donava les eines o models per fer-ho. Els criteris els havia d'aportar cada docent.

M'he adonat també que la graella tot i ser molt útil per a alguns materials, es fa difícil de seguir en altres casos, així que m'he proposat elaborar a nivell personal altres graelles per complementar la facilitada pels consultors, per poder classificar d'ara en endavant el material web educatiu que remeni...  

dimecres, 10 de desembre del 2008

4- Valoració de recursos per a la intercuturalitat

El simple fet d’estudiar a la UOC ja em va obrir la mentalitat a valorar molt més els recursos i materials web i les grans possibilitats que obren a nivell educatiu.

 Respecte al interculturalitat, les pàgines web analitzades, les webquests professionals o de companys, els materials trobats a la xarxa, etc. m’han permès aprendre molt i aprofundir en conceptes com els models d’educació intercultural, l’etnocentrisme i els estereotips culturals, etc.

 Al llarg de la meva formació, he anat descobrint diverses eines informàtiques que faciliten molt la tasca docent i considero que poden ser molt útils per als pedagogs.

 Partint de la base que els psicopedagogs sovint actuen com a mediadors o coordinadors entre diversos professionals, el material web sobre interculturalitat pot servir molt tant:

- a nivell personal, per aprendre més sobre la interculturalitat i tenir accés a noves informacions, per obtenir recursos didàctics, per captar idees dels materials valorats i poder elaborar materials pròpis.

- a nivell professional, per facilitar materials de treball als docents amb qui treballa cooperativament, per intercanviar material amb altres psicopedagogs, per construir col·laborativament algun material per treballar amb alumnes o amb les famílies

 L’elaboració de la webquest (i tota la recerca de material que hi ha a darrera) i la valoració d’altres materials que hem realitzat a la pac 3, ens permetrà com a futurs psicopedagogs poder valorar l’adequació de certs materials interculturals al context i als destinataris a qui van dirigits, però sobretot ens donarà eines per poder el·laborar materials per treballar l’educació intercultural en diversos àmbits.

 Personalment, he realitzat el Pràcticum I en un centre d’acollida d’immigrants, seguint a la persona que realitza les tasques de psicopedagoga i acosta els serveis del centre als barris fent sessions d’acollida  per a immigrants  al mateix temps que realitza tasques de sensibilització sobre immigració per a la població autòctona. En el disseny d’activitats i materials per a escolars (de primària, secundària o centres d’adults) he plantejat la possibilitat de treballar amb material web dissenyat per a aquesta finalitat. La proposta va ser molt ben rebuda pel centre de pràctiques que desconeixia les webquests i ara hi estem treballant.

 Com ja vaig comentar a la pac 2, les webquests afavoreixen l’aprenentatge significatiu dels alumnes, fomentant-se en l’aprenentatge cooperatiu i amb suports pedagògics on-line  que poden facilitar molt el treball intercultural a l’aula.

 La gran quantitat de recursos on-line que trobem sobre interculturalitat ens ha de permetre fomentar el treball transversal i incloure una proposta d’educació en aquest àmbit inclosa al currículum i compartida per tots els docents.

Una de les funcions del psicopedagog haurà de ser la selecció i classificació d’aquests recursos en funció del nivell d’ed. Intercultural i l’objectiu d’aquests i assessorar als usuaris sobre l’adequació d’aquests al context d’intervenció.

 Respecte la possibilitat de compartir experiències d’educació intercultural, penso que seria molt interessant disposar d’una base de dades (tipus base de casos Kite) que permetés als professionals treballar en xarxa i aprendre d’altres casos similars, facilitant a l’hora accés a certs materials prèviament seleccionats i avaluats.  

dimecres, 3 de desembre del 2008

Interculturalitat a la revista

 Hola companys/es!

 La darrera revista d'educació de Barcelona nº67 (oct-nov O8) està dedicada al diàleg intercultural. Si us interessa, la podeu trobar a la web:


Bona lectura!